Blog

Waarde

14/8/2023

Theater maken? Dat doe jij toch in je vrije tijd? Kan ik zeer zeker niet ontkennen. Al sinds mijn jonge jaren heb daar iets mee. Meegenomen van vroeger thuis en een goed alternatief voor sporten want iedereen die mij door de jaren heen kent ziet werkelijk in maar één oogopslag dat aan mij geen sporter verloren is gegaan. En een tobsporter wilde ik niet worden. Theater maken dus.

Toen ik 12 jaar was maakte ik met vriendjes een eerste liedjesprogramma, op de middelbare school stelden we de ambitie bij naar cabaret en, omdat het zo ontzettend mooi klinkt ging ik ’t later kleinkunst noemen. Af en toe een liedtekst die ikzelf schreef en waarbij één van de muzikale vrienden dan een pakkende melodie componeerde. Vaak ook mooie pareltjes uit de Nederlandse kleinkunst- cabaret en musicalgeschiedenis die mij raakten. Vaak wel wat maatschappelijk geëngageerd. Met mooie liedjes kun je mensen raken. Troost bieden, begrip tonen, vrolijkheid brengen. Waarde toevoegen. Ja, eigenlijk is het dat: waarde toevoegen. En op verschillende momenten kunnen verschillende waarden ertoe doen.

Toen ik mij dat besefte begon eigenlijk al mijn reis als verschilmaker. Werken aan waarden. Naast zelf optreden mocht ik in 2008 in mijn eigen stadje Buren het initiatief nemen voor een openluchttheater-project. Hier nam ik de waarde van de geschiedenis van de stad, met al zijn mensen en ontwikkelingen door de jaren heen, als uitgangspunt. Wie de geschiedenis niet kent kan geen toekomst bouwen tenslotte. Daarnaast moest vooral iedereen kunnen meedoen. Geen ingewikkelde audities of ballotages, iedereen moest vooral mee kunnen doen aan de productie. Wees op je eigen vierkante meter een vorst. Vanuit waardebesef met mooie mensen – jong en oud – werken aan hun eigenwaarde. Inmiddels staat de première van de 5e productie van BurenToenTheater (www.burentoentheater.nl) voor woensdag 30 augustus in de agenda en zijn er bij het project in totaal wel zeker 100 mensen betrokken.

Bij het ontwikkelen van de concepten voor jonge kinderen maak ik vooral theater. Met een team van creatieve en theatrale ‘alleskunners’ ontwikkelen we productconcepten die richting geven aan verduurzaming. We bouwen Pleintjes en Kruispuntjes van Morgen waarbij Aart Bol de verteller, gastheer en ‘bedenker’ is. We plaatsen de borden bij producten die gemaakt zijn van grondstoffen die voortkomen uit afvalinzameling of we geven producten die hun functie in de openbare ruimte verloren hebben een nieuwe prachtige andere plek in de openbare ruimte. Niet nadat we er een eigentijdse functie aan hebben toegevoegd. Hergebruiken dus. En bij de opening van zo’n concept mag ik dan mijn verhaal vertellen. Theatraal natuurlijk. Ik pak mijn kans om met die kinderen zelf terug te gaan naar mijn jonge jaren. “Zien jullie daar die lichtmast? Moet je maar ‘ns ruiken, is gemaakt van oude sokken, je kan het echt nog ruiken hoor!”. De kinderen ruiken natuurlijk allemaal aan de mast en zeggen “ja meneer, ik ruik ‘t!”. De vezels van de kleding maken deel uit van het composietmateriaal waarvan de mast is gemaakt en natuurlijk is de geur van kleding allang verdwenen! Maar kinderen hebben een heerlijk inbeeldingsvermogen en dat maakt mij dan zo blij! Met kleine dingen kun je ze meenemen in een nieuwe wereld, hun nieuwe wereld.

En toen ik mij dat besefte flitste door mijn hoofd dat ik vóór en met kinderen theater moest gaan maken. Het moest, ik voelde dat ik geen andere keuze had. Samen met een geweldig creatief team, tekstschrijver, componist en vormgever, kwam er een script, kwam er muziek, kwam er een decor en kwamen er rekwisieten. En we vonden twee professionele acteurs die ervaring hadden met het spelen van theaterproducties voor kinderen. En we vonden opdrachtgevers – marktpartijen en overheden – die de eerste voorstellingen boekten. Een lichtvoetige kindertheatervoorstelling over een ‘zwaar’, maar verrassend leuk thema: hergebruik van grondstoffen. Waardeloos is altijd weer waardevol. We laten kinderen het grote avontuur van Aart Bol beleven. Ze maken zijn reis mee. Een verrassende reis vol humor, leuke liedjes en doe-mee momentjes. Eenmaal op aarde zijn we een stukje wijzer. Heel geschikt voor bovenbouw basisschool, maar zelfs ook voor ouders en grootouders. Vanaf eind oktober gaat “Met een knipoog van de zon” de ‘theaters’ in. Kinderen zijn van onschatbare waarde.  Ik mag waarde toevoegen. Theatermaker dus!