Blog

Wat je van ver haalt is lekker

16/12/2022

Natuurlijk. Als het je veel moeite heeft gekost maakt de afstand wel dat het van goede kwaliteit móet zijn! Een eigentijdse uitleg van het oude spreekwoord. Als Verschilmaker ervaar ik dat werkelijk anders. De nieuwe wereld begint bij mij bij het prikken van mijn oude schoolpasserpunt in mijn bureau van textielcomposiet. Dat prikt zo lekker! Ik trek dan een cirkel en die is ‘figuurlijk’ met de uitslag van de passer die ik gebruik geografisch niet al te groot. En ik kan je vanuit de praktijk zeggen dat dit altijd leidt tot verrassend mooie resultaten.

Neem de Regio Rivierenland, een prachtig gebied tussen de rivieren waar de geschiedenis rijk is en het landschap bijzonder. Acht gemeenten delen daar een grote ambitie en dragen dat met daadkracht uit. Zo hebben zij gezamenlijk een fonds ‘opgetuigd’ dat financieel gevoed wordt door een bijdrage per inwoner van elke bij de gemeenschappelijke regeling aangesloten gemeente. Er wordt in de regio gewerkt aan de economische ontwikkeling en duurzame brede welvaart en dit fonds zorgt ervoor dat innovatie wordt aangejaagd en ondersteund. Natuurlijk voelt een Verschilmaker zich daardoor geprikkeld, want met een hoofd vol ideeën in de fase van startup is het niet eenvoudig om tot concrete stappen te komen. Wat uit de regio komt moet in de regio blijven natuurlijk. Dat geldt in ieder geval als mijn persoonlijke uitgangspunt.

Mijn passer gepakt dus. De punt van de passer in mijn bureau en een straal bepaald van 10 kilometer rond het tot nu toe in Nederland nog tamelijk onontdekte Varik. Overigens een prachtige locatie om met De Verschilmakerij gevestigd te zijn. Verbazingwekkend eenvoudig vind je binnen zo’n straal prachtige mensen, Mkb’ers, die je passie en gedrevenheid tot duurzame innovatie delen. Innoveren op z’n Betuws dus, een nieuwe orde in Rivierenland. En zo mocht ik het afgelopen jaar met mooie mensen uit mijn regio werken aan een aantal verschilmakende plannen. Deze plannen hebben we als team ingediend bij het Regionaal Stimuleringsfonds van de Regio Rivierenland (en de daarbij aangesloten gemeenten Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, West-Betuwe, Tiel, Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel). Hoe mooi dat de Economic Board, die de ingediende plannen voor een bijdrage uit het fonds beoordeelde, onze inspanningen honoreerde met een substantiële bijdrage voor twee concrete haalbaarheidsonderzoeken. Binnen de straal van mijn passer hebben we een prachtige combinatie gevormd waarmee we verder aan de slag gaan met verduurzaming en daarmee economische ontwikkeling van onze eigen regio.

Wat je van ver haalt kan dan lekker zijn, doe mij maar héél lekker. En dat is gewoon van dichtbij!